نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور با استفاده از دانش و تخصص روز

قابلیت اطمینان دسترسی به برق در مواقع اضطراری، نیازمند نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتورها به شکل بهینه!

امروزه زندگی شهری و تمدن بشری بیش از هر زمان دیگری نیازمند قابلیت اطمینان در تامین انرژی الکتریکی است. شهروندان عادی و کسب و کارهای مختلف تحمل قطعی برق حتی برای زمان کوتاه را ندارند. حساسیت این موضوع برای برخی کسب و کارها نظیر تامین کنندگان اینترنت، شرکت های مخابراتی، مراکز بیمارستانی و بهداشتی و ... بیش از سایر موارد است. با توجه به مشکلات موجود در زمینه تولید برق در کشور، بسیاری از مصرف‌کنندگان خانگی و صنعتی، بخشی از توان الکتریکی مورد نیاز را در مواقع اضطراری از طریق دیزل ژنراتور تامین می‌کنند. نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور توسط ماشین‌یار تضمین کننده قابلیت اطمینان دسترسی به برق در مواقع اضطراری است. اما برای اطمینان از عملکرد صحیح و قابل اتکا انواع ژنراتورهای دیزلی چه نکاتی را باید مورد توجه قرار بدهیم؟ در ادامه همراه ما باشید.

یک دیزل ژنراتور از چه اجزائی تشکیل شده است؟

در قلب یک ژنراتور دیزلی، یک موتور دیزل می‌تپد که بسته به توان خروجی ژنراتور، انتخاب و نصب شده است. این موتور دیزل ممکن است یک غول 16 سیلندر با توان تولید 1500 اسب بخار باشد، یا اینکه یک کوتوله 4 سیلندر با توان 200 اسب بخار. به هر حال، موتور دیزل با هر توانی، پاشنه آشیل یک دیزل ژنراتور محسوب می شود. برای اطمینان از عملکرد صحیح و قابل اطمینان ژنراتور در طول زمان، باید توجه ویژه ای به نگهداری و سرویس موتور دیزل داشته باشیم.

اجزاء ژنراتور های دیزلی

در کنار موتور دیزل که انرژی سوخت دیزل را به گشتاور در سر میل لنگ تبدیل می کند، یک ژنراتور (یا دینام) قرار گرفته که گشتاور را در دورهای مختلف تبدیل به یک جریان پایدار  الکتریکی با توانی مشخص می‌کند. این بخش از دیزل ژنراتور نیز نیازمند بازدیدهای دوره‌ای و نگهداشت مناسب است، اگرچه نسبت به موتور دیزل کمتر دچار خرابی ناگهانی می‌گردد. 

 

نکات نگهداری و تعمیرات موتور دیزل در ژنراتور دیزلی

علاوه بر دو قسمت اصلی فوق‌الذکر، اجزای دیگری مانند شاسی نگهدارند، مخزن سوخت، برد کنترل کننده و ... در یک ژنراتور دیده می شود. شما به عنوان بهره‌بردار از این تجهیز، باید بسته به نوع کاربری و تعداد تجهیزاتی که در اختیار دارید، اطلاعات کل و جزء ژنراتور دیزلی خود را مدیریت کنید. این اطلاعات شامل دستورالعمل ها و کتابچه های راهنما، کد دستگاه (در صورتی که تعدادی تجهیزات تحت مدیریت شما است)، اطلاعات سوابق عملکرد (اینکه ژنراتورها در چه زمان هایی و برای چه مدتی روشن بوده است)، اطلاعات سوابق سرویس های دوره ای یا PM، اطلاعات خرابی ها و تعمیرات انجام شده در هر مورد و ... . نگهداری اصولی این داده‌ها به شما امکان می دهد که در هر بازه زمانی، دید درستی نسبت به بهره‌وری تجهیز داشته باشید.

نکات نگهداری و تعمیرات موتور دیزل

اگر از کمک پیمانکار برای نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور استفاده می کنید، باید اطمینان حاصل کنید که پیمانکار، داده‌ها و اطلاعات مهم را به خوبی جمع آوری و به صورت منظم ذخیره سازی و اطلاع رسانی می کند.

 

سیستم‌های اصلی به کار رفته در موتور دیزل یک ژنراتور دیزلی

یک موتور دیزل، ترکیبی از چند سیستم اصلی است که در کنار هم، انرژی سوخت دیزل را به گشتاور در دوره‌های مشخص تبدیل می کند. سیستم سوخت رسانی در قلب این سیستم ها مسئول تامین سوخت با فشار و دبی مناسب در محفظه احتراق است. بسته به اینکه موتور دیزل در ژنراتور شما از چه نسلی باشد، ممکن است از تجهیزات برقی و الکترونیکی در سیستم سوخت رسانی آن استفاده شده باشد. در نگهداری سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور، باید در هر بازدید چک کنید که نشتی در سیستم و لوله های سوخت وجود نداشته باشد. فیلترهای آبگیر و فیلتر اصلی سوخت باید در زمانبندی مناسب (هر 250 ساعت کارکرد یا حداکثر 6 ماه از زمان تعویض) جایگزین شوند. همچنین آب موجود در فیلتر آبگیر، متناسب با ساعت کارکرد باید به صورت منظم تخلیه گردد تا از ورود آب به پمپ سوخت و سوزن‌های انژکتور جلوگیری شود.

سیستم‌ های به کار رفته در موتور دیزل ژنراتور دیزلی

 

سیستم هوا رسانی به موتور دیزل

سیستم دیگری که در یک موتور دیزل تعبیه شده است و نیاز به سرویس و نگهداری ویژه دارد، سیستم هوارسانی است. بسته به توان موتور، ممکن است از یک یا چند توربوشارژر در مسیر ورودی هوا به موتور استفاده شود. توروبوشارژر هوا را فشرده کرده و برای تولید توان بالاتر در اختیار موتور قرار می دهد. این قطعه باید همیشه از نظر صدای غیرعادی یا نشت روغن چک شود. همچنین قبل از توربوشارژر یک فیلتر هوا (معمولاً دو تکه) در سیستم تعبیه شده که باید برای نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور به طور بهره‌ور، بسته به میزان گرد و غبار محیط، به طور منظم تمیز شده و پس از هر چند بار تمیز کردن، تعویض شود. اگر موتور دیزل تعبیه شده در ژنراتور، مجهز به سیستم خنک کاری هوای ورودی موتور (افترکولر) باشد، باید اطمینان حاصل شود که پره های این قطعه تمیز بوده و از عملکرد مناسب برخوردار است.

سیستم هوا رسانی موتور دیزل

 

سیستم روانکاری موتور دیزل

سیستم روانکاری، خون رگ های موتور دیزل را تامین می کند. برای این منظور یک پمپ روعن که معمولاً در کارتل روغن (محفظه پایین موتور) تعبیه شده، روغن را پمپ کرده و به همه بخش های موتور از جمله یاتاقان های ثابت و متحرک، سر سیلندر، توربوشارژر و ... می رساند. روغن در موتور چند نقش عمده ایفا می کند، از جمله تمیزکاری بدنه داخلی بوش پیستون، روانکار اجزا با لقی های پایین مانند میل لنگ و یاتاقان ها، خنک کاری اجزاء و ... . روغن موتور با توجه به سوخت موجود در کشور که حاوی میزان زیادی گوگرد است، باید به طور میانگین در هر 150 ساعت کارکرد یا حداکثر 6 ماه از زمان تعویض، جایگزین گردد. در هر بار تعویض روغن باید فیلتر روغن نیز تعویض شود. هر سیستم نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور، باید اطلاعات هر بار سرویس را ثبت و ضبط کرده و نگهداری کند تا در مواقع نیاز مورد استفاده قرار گیرد.

سیستم روانکاری موتور دیزل

 

سیستم خنک کاری و سیستم خروج دود در موتور دیزل

سیستم خنک کاری و سیستم خروج دود هم در هر موتور دیزل تعبیه شده اند تا از خروج گازهای ناشی از احتراق که بسیار داغ هستند اطمینان حاصل نموده و در ضمن دمای کارکرد موتور را در محدوده بهینه مدیریت کنند. موتور دیزل برای کار در دمایی در دامنه 75 تا 95 درجه (بسته به طراحی موتور) ساخته شده است. عملکرد موتور در این دامنه دما توسط یک سیستم خنک کاری که مخلوطی از آب و ضد یخ را در اجزاء مختلف به جریان در می آورد تضمین می شود. در این سیستم از یک رادیاتور یا کولر استفاده می شود که توسط فن خنک می گردد. بعضاً مشاهده می شود که سرویسکاران مبتدی، با حذف ترموستات یا استفاده از ضد یخ خالی یا آب خالی به جای ترکیب صحیح آنها، به عملکرد و عمر مفید موتور دیزل ضربه می زنند. مایع خنک کننده باید به طور منظم از نظر میزان خنک کنندگی با ابزار صحیح چک شود و در بازه های زمانی معین تعویض گردد.

سیستم خنک کاری و خروج دود موتور دیزل

با رعایت نکات اصلی نگهداری و تعمیرات دیزل ژنراتور، می تواند از تمام عمر مفید آن استفاده کرده و هزینه‌های نگهداری و تعمیرات را به طور بهینه مدیریت کنید. اگر برای این منظور نیاز به کمک دارید، همیشه برای پاسخگویی به شما آماده ایم. ماشین یار، با ماموریت ارائه راهکارهای یکپارچه مدیریت ماشین آلات و تجهیزات دیزل، طیف متنوعی از خدمات را به شما ارائه می کند. از جمله این خدمات می توان به نگهداری و تعمیرات انواع ژنراتورهای دیزلی، ارائه خدمات آموزشی به سازمان ها و افراد و همچنین مشاوره نگهداری و تعمیرات اشاره نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید.